Tabakalera

00_DSC2900
01_DSC2528
02_DSC2557
03_DSC2380
04_DSC3000
05_DSC2778-Editar
06_DSC2206-Editar
07_DSC2279-Editar
08_DSC2390
09_DSC2192-Editar-2
10_DSC2408
11_DSC2135-Editar
12_DSC2121-Editar
bwd 01/13 fwd

 

TBK_f01
TBK_f02
TBK_f03
TBK_f04
TBK_f05
TBK_f06
TBK_f07
TBK_f08
TBK_f09
TBK_f10
TBK_p01
TBK_p01_
TBK_p02
bwd 01/13 fwd

 

NOM DE L´OBRA: CONCURS PER RENOVACIÓN ARQUITECTÓNICA DA ANTIGA FÁBRICA DE TABACOS DE SAN SEBASTIÁN-DONOSTIA. (1ºPREMIO)

AUTORES: JON MONTERO Y  NAIARA MONTERO

EMPLAÇAMENT: Paseo del Duque de Mandas, nº52. 20012 Donostia. San Sebastián

DATA: Proxecto de execución: Abril 2010

CLIENT/PROMOTOR: CICC (Centro internacional de cultura contemporánea)

CONSTRUCTOR: ______

PRESUPOST (P.E.M.): _____

SUP. CONSTRUIDA: 30.000 M2

La proposta de projecte proposa crear una "loggia" en el sector nord de l'edifici amb l'objectiu de caracteritzar una nova plaça urbana a cota de la planta soterrani que, de forma plurifuncional i amb un caràcter d'espai parcialment cobert, resolgui els lliuraments de l'actual accés subterrani i comuniqui directament amb els nous accessos mecànics i amb la "carrer principal" del futur CICC.

Aquest espai urbà-"loggia", de nova creació, és una peça fonamental d'aquest projecte ja que, parlant en termes lúdics, es tractaria de la peça clau per completar el "tres en ratlla" que dóna peu al lema d'aquest concurs i que acabaria per relacionar, travessant l'edifici en una hipotètica diagonal les tres fitxes en joc: el parc de Cristina Enea (i el barri de Egia), Tabakalera i el sector de l'eixample de la ciutat situat a l'altre costat del riu. Aquest recorregut en diagonal, cas d'efectuar-per l'interior de l'edifici, seria finalment el que relacionés els seus dos principals accessos: l'actual, des del Passeig del Duc de Mandas i, a través de la "carrer principal" i del pati del quadrant nord-oest (buidat fins al nivell del soterrani), el de nova creació que donaria accés.

D'altra banda, després del reconeixement del valor arquitectònic i tipològic de l'edifici, el projecte estableix estratègies de manteniment i posada en valor de les seves característiques més representatives. D'aquesta manera, sempre hem intentat mantenir una màxima coherència constructiva que permeti minimitzar les intervencions estructurals a l'edifici.

Un volum de vidre de nova planta s'alçarà sobre el cos central de l'edifici a la recerca de les energies alternatives (plaques fotovoltaiques) reforçant la imatge simètrica de l'edifici. Les dependències d'aquesta última i més significativa planta acolliran espais de restauració d'accés públic amb fantàstiques vistes sobre la capital, i de nit, es convertirà en un volum de llum a manera de gran far urbà.

 
 

Estudi Barcelona - C/ Balmes 297, 3º2ªB, 08006 Barcelona Tel./ 93 240 20 38 Fax./93 534 00 46 · Estudi Coruña - C/ Tinajas 16, 5º, 15001 La Coruña Tel./ 981 206 105