Tabakalera

00_DSC2900
01_DSC2528
02_DSC2557
03_DSC2380
04_DSC3000
05_DSC2778-Editar
06_DSC2206-Editar
07_DSC2279-Editar
08_DSC2390
09_DSC2192-Editar-2
10_DSC2408
11_DSC2135-Editar
12_DSC2121-Editar
bwd 01/13 fwd

 

TBK_f01
TBK_f02
TBK_f03
TBK_f04
TBK_f05
TBK_f06
TBK_f07
TBK_f08
TBK_f09
TBK_f10
TBK_p01
TBK_p01_
TBK_p02
bwd 01/13 fwd

 

PROJECT: Contest for the architectural renovation of the  San Sebatian´s Tobacco factory.

CONTRIBUTORS: JON MONTERO Y  NAIARA MONTERO

LOCATION: Paseo del Duque de Mandas, nº52. 20012 Donostia. San Sebastián

DATE: April 2010

SPONSOR: CICC (Centro Internacional de Cultura Contemporánea)

BUILDER: ______

BUDGET: _____

BUILT SURFACE: 30.000 m2

An initial study of the object of the competition prompted us to focus on three aspects during the architectural reflection process: 'urban location', 'architectural nature of the building' and 'the Tabakalera project as a future cultural centre dedicated to visual art'.

Currently, an underground walkway running under the railway lines links the Egia neighbourhood and the Cristina Enea city park to the rest of the city. The walkway has exits to the future EDIF platform over the North Station and Blas de Otero square. The project proposes the creation of a "loggia" on the northern side of the building, with the aim of creating a new urban square at basement level which would be multifunctional and partially covered and would rethink the entranceways to this underground walkway and link directly to the new mechanical access points and the 'main street' of the future ICCC.

This new area or loggia is a vital component of this project, since in recreational terms, it is the key to completing the 'tic-tac-toe' formation after which the project's slogan is named and which aims to link, in a hypothetical diagonal line passing through the building, all three 'counters' in the game: Cristina Enea park (and the Egia neighbourhood), Tabakalera and the area of the city centre located on the other side of the river. From the inside of the building, this diagonal line would also link the two main entrances to Tabakalera: the current entrance from Paseo del Duque de Mandas and the new one located on the 'main street' and courtyard on the north-western side (open down to basement level), which would provide access to the aforementioned 'loggia'.

In recognition of the architectural value and style of the building, the project establishes several strategies for maintaining original elements and highlighting the value of its most representative characteristics. We have striven at all times to maintain a high level of constructive cohesion, in order to minimise structural interventions in the building.

A new glass construction will rise over the central body of the building in search of new, alternative energy sources (photovoltaic plates), while at the same time reinforcing the symmetry of the design. This uppermost, most visible floor of the building will house public restaurants offering fantastic views of the capital, and at night, it will become a shining source of light, reminiscent of a huge urban lighthouse.

 
 

Barcelona Studio - C/ Balmes 297, 3º2ªB, 08006 Barcelona Tel./ +34 93 240 20 38 Fax./ +34 93 534 00 46 · Coruña Studio - C/ Tinajas 16, 5º, 15001 La Coruña Tel./ +34 981 206 105